Zpravodajství l Přehled měsíce l Archív

  Novinky, události a zajímavosti z Rožnova pod Radhoštěm

 

       

  Listopad 2014
 
Mladý muž, který usmrtil dívenku v Hážovicích si odsedí 3 roky, vyplatí odškodné 3 miliony a má zákaz řízení na 8 let - Soud potrestal v úterý 4.11. třemi lety vězení jednadvacetiletého řidiče, který na jaře v Rožnově pod Radhoštěm při nehodě usmrtil autem třináctiletou dívku na chodníku. Podle znalců jel v obci rychlostí kolem 110 km/h. Pozůstalým také podle soudu náleží třímilionové odškodné.
 
Arabové chtějí investovat v Rožnově, lidé se bojí - Někteří obyvatelé města se bojí, že Rožnov se stane centrem islámu v Beskydech. Mezi lidmi kolují zvěsti, že muslimové hodlají přeměnit Rožnovsko na lázeňské centrum. Více ZDE (Zdroj: Valašský Deník)
 
  Září 2014

 

Řidiči, který usmrtil dívenku v Hážovicích hrozí "až" šest let U okresního soudu ve Vsetíně první stání v případě dopravní nehody v Hážovicích, při které přišla o život malá Kačenka P. Na jaře jedenadvacetiletý Lukáš Holub z Prostřední Bečvy nezvládl své BMW a na chodníku srazil teprve třináctiletou dívku, která svým zraněním podlehla. Řidiči teď hrozí za usmrcení z nedbalosti až šestileté vězení. Zda je tento trest za zbytečně zmařený život dostatečný, posuďte sami...  (Zdroj: Roznovak)

 
 

Vzhledem k nedostatku finančních prostředků pro správu tohoto webu... Nemohlo docházet k archivaci zpráv v období 7/2012 až 9/2014. Děkujeme za pochopení

 
 
  Červen 2012

  Peleton v čele s Josefem Zimovčákem

   Veřejná charitativní cyklotour pod názvem Na kole dětem zavítá v pondělí 11. června odpoledne do Rožnova pod Radhoštěm.

  O den později projede peloton v čele s velocipedistou Josefem Zimovčákem celým Valašskem a zamíří na Zlínsko a Uherskohradišťsko.

Kampaň Na kole dětem má za cíl podpořit léčbu onkologicky nemocných dětí. Masarykovo náměstí v Rožnově pod Radhoštěm je jednou z mnoha zastávek cyklistů trase dlouhé téměř dva tisíce kilometrů. „Peloton k nám dorazí kolem půl šesté v podvečer," přiblížil mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.

Doplnil, že jezdci vyrazili na trasu už 3. června. Mají naplánováno celkem čtrnáct etap, během nichž ujedou 1 946 kilometrů a projedou 423 obcí a měst. „Navštíví všechny české i slovenské kraje a zavítají i do Polska, Rakouska a Německa," popsal Gross.

Do Rožnova zamíří cyklisté z Frenštátu pod Radhoštěm a po programu na Masarykově náměstí a přenocování budou v úterý pokračovat přes Vsetín, Vizovice, Zlína a další obce do Svabořic-Mistřína.

Akci na podporu léčby onkologicky nemocných dětí organizuje Nadační fond Na kole dětem a přidat se může každý, ať už na kousek, jednu etapu nebo na celou trasu. Výtěžek z projektu poputuje na rekondiční pobyty dětí po náročné onkologické léčbě. „První letošní pro dvacet dětí s maminkami se uskuteční v krásném prostředí Jeseníků ve Velkých Losinách, kde je cyklisté během pobytu navštíví," řekla koordinátorka projektu Martina Střížová.

Tváří akce se stal český velocipedista Josef Zimovčák. „ Je to projekt o lidech, s lidmi a pro lidi," řekl Zimovčák na adresu cyklojízdy. Kromě něj se na trasu vydala nebo vydá řada dalších osobností. Mezi nimi lékař Pavel Pafko, několikanásobný mistr ČR v badmintonu Petr Koukal, trojnásobná mistryně světa v krasojízdě Martina Štěpánková, herec Petr Štěpánek, sportovní komentátor Petr Vichnar, plzeňští hokejisté a další.

  Přidáno: 8.6.2012 l Zdroj: Valašský Deník l Foto: Nové Slovácko 
  Květen 2012

  Čerstvý řidič nezvládl řízení a narazil do strom

  Teprve týden má řidičský průkaz a už způsobil dopravní nehodu. Osmnáctiletý začínající řidič přecenil své schopnosti, jel příliš rychle a narazil s autem do stromu. Při havárii převrátil vozidlo plné mladých lidí na střechu. Příčinou havárky, která si naštěstí vyžádala pouze několik lehkých zranění, byla rychlá jízda.

  Za poslední měsíce evidujeme stále častěji dopravní nehody, které zaviní mladí nezkušení řidiči s „čerstvými" řidičskými průkazy. Bylo tomu tak i včera 28.5. na okraji Rožnova p. R., v místě zvaném Uhliska. Krátce před čtvrtou hodinou odpoledne tam havaroval ve Škodě 130L osmnáctiletý řidič z Třince. Mladý muž směřující k obci Valašská Bystřice, jel s autem příliš rychle. Nezvládl průjezd zatáčkou, na mokré vozovce dostal smyk, přejel do protisměru, kde auto převrátil na střechu, přičemž narazil do ovocného stromku. Z havarovaného auta se všichni pasažéři dostali sami. Osmnáctiletý řidič utrpěl lehké zranění, stejně jako další tři osmnáctileté dívky ze Slavičína, Velké Lhoty a Brumova-Bylnice. Sedmnáctiletý spolujezdec z Valašské Bystřice, který seděl na sedadle vedle řidiče, při nehodě nebyl zraněn. Všechny dívky i řidiče odvezla z místa rychlá záchranná služba do nemocnice, odkud byli po ošetření propuštěni. Dechová zkouška u řidiče byla negativní.


Mladý řidič si za dobu, co řidičský průkaz vlastní, což je týden, řízení vozidla příliš neužil a brzy s největší pravděpodobností na nějaký čas o řidičský průkaz přijde. Ve správním řízení mu totiž podle zákona o provozu na pozemních komunikacích hrozí pokuta od 25-50 tisíc korun a zákaz řízení na 1-2 roky.

 Přidáno: 30.5.2012 l Zdroj: Policie ČR l Foto: Policie ČR


  Aktivisté Greenpeace obsadili těžební věže dolu Frenštát

  Dvanáct dobrovolníků Greenpeace ze tří zemí a jeden lední medvěd dnes obsadili dvě těžní věže dolu Frenštát v Beskydech. Cílem akce je upozornit, že těžba a spalování uhlí neohrožuje jen cennou beskydskou přírodu a kvalitu života a zdraví místních lidí, ale i vzdálenou Arktidu. Na vrcholku věží rozbijí tábor a rozvinou obří transparenty "NECHCEME BÝT UHELNÝ SKANZEN" a "ZACHRAŇME ARKTIDU! NENIČME BESKYDY!". Hodlají zde zůstat do úterý 29.5.

Spalování uhlí je hlavním zdrojem emisí skleníkových plynů, které způsobují změnu klimatu. Česká republika přitom patří v tomto oboru mezi šampióny - přepočteno na jednoho obyvatele máme s 11 tunami třetí nejvyšší emise CO2 v Evropské unii a šesté nejvyšší mezi průmyslově vyspělými zeměmi (OECD). Spálení veškerého uhlí, které se v ložisku Frenštát nalézá, by způsobilo emise těžko představitelných 4,2 miliard tun oxidu uhličitého. Pro srovnání je to větší objem emisí, než každoročně vyprodukuje celá Evropská unie.


Vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace, Jan Rovenský, dnes z těžní věže dolu Frenštát poznamenal: „Hlavním problémem plánů na těžbu v Chráněné krajinné oblasti Beskydy je samozřejmě devastace místní cenné krajiny a životního prostředí zdejších lidí. Nicméně je třeba připomínat, že těžbou a spalováním uhlí si neničíme krajinu a ovzduší jen u nás, ale prostřednictvím změn klimatu ohrožujeme i lidi a přírodu doslova po celém světě. Arktida patří v současnosti v tomto ohledu mezi nejzranitelnější."


„Změna klimatu probíhá v Arktidě výrazněji než kdekoliv jinde na Zemi. Ledovce ubývají takovým tempem, že do dvaceti let může být tato oblast v létě zcela bez ledu," doplnila Lenka Pipková, koordinátorka klimatické kampaně Greenpeace ČR.


Podle studie Energetická [r]evoluce pro Českou republiku, kterou Greenpeace představí již příští měsíc, se dokážeme bez spalování hnědého i černého uhlí obejít, aniž bychom ohrozili naši kvalitu života či ekonomický rozvoj. Greenpeace nepožaduje okamžité uzavření všech uhelných dolů, ale jejich postupný útlum a nahrazování čistými, obnovitelnými zdroji energie. Zásadně však vystupuje proti otevírání nových dolů (Frenštát) či rozšiřování těch stávajících na úkor domovů místních lidí (Horní Jiřetín, Karviná) či cenné přírody (Beskydy).


Návštěva ledních medvědů ve Frenštátu je součástí měsíční Arctic Tour 2012, se kterou Greenpeace projelo v posledních dvou týdnech celou zemi. „Ohrožení Arktidy je velmi závažné téma, proto jsme se rozhodli, že se do mezinárodní kampaně za její záchranu aktivně zapojí i česká pobočka Greenpeace," vysvětlila Lucie Jakešová, tisková mluvčí Greenpeace ČR.


  Pervitin nabízel ženám zas sex, mužům za peníze

  Kriminalisté ze vsetínského Toxi týmu obvinili v těchto dnech z výroby a distribuce pervitinu osmačtyřicetiletého narkomana z Rožnova

Na konci dubna dealera v jeho bytě zadržela zásahová jednotka policistů z Brna. Při domovní prohlídce u něj kriminalisté objevili vybavení pro výrobu drogy, velkou sbírku nožů i odpalovací pouzdro protitankového granátu. Muži hrozí až pětileté vězení.

Kriminalisté měli na darebáka políčeno několik měsíců. Podle vsetínské policejní mluvčí jde vlastně o přivandrovalce.

„Osmačtyřicetiletý narkoman má trvalé bydliště ve Frýdku-Místku, ale už několik let bydlí na různých místech v našem okrese převážně u kamarádů, odběratelů pervitinu," přiblížila Lenka Javorková s tím, že v pronajatém bytě v Rožnově žije několik měsíců.

Obviněný muž užívá pervitin téměř denně a už řadu let. Drogu distribuoval ve velkém převážně na Rožnovsku, ale i na dalších místech po vsetínském okrese.

Zajímavý byl zejména způsob, jakým si distributor za omamné látky nechával platit. „Drogy poskytoval dívkám a ženám za sexuální služby, ale také za úklid či dovážení nákupů. Mužům zase výměnou za různé věci, za protislužby, výpomoci, ale i za peníze," přiblížila Lenka Javorková.

Muži zákona si na dealera došlápli na konci dubna. Do jeho současného bydliště, které měl dokonce zabezpečené kamerovým systémem s nočním viděním, vtrhla se zbraněmi v rukou zásahová policejní jednotka z Brna.

„Přizvali jsme ji proto, že se jedná o poměrně nebezpečného člověka. Měli jsme podezření, že může mít doma i střelné zbraně," vysvětlila Javorková.

Narkoman nebyl v době zásahu v bytě sám. Policisté narazili také na jednu z jeho odběratelek, dvacetiletou dívku ze Vsetína. Při domovní prohlídce muži zákona využili i psů speciálně cvičených na vyhledávání drog. Našli pervitin a marihuanu.

„Kromě toho i prázdné odpalovací pouzdro protitankového granátu RPG-Nh-75, které si na místě převzali pyrotechnici z Frýdku-Místku nebo velkou sbírku nožů," uvedla mluvčí.

Nechyběly zakouřené skleněné trubičky, digitální váha, plastová šňupovka, skleněné varné misky a další věci používané při výrobě či konzumaci drog.

Kriminalisté už muže obvinili z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Hrozí mu až pětileté vězení.

„Jedná se o člověka, který v minulosti pracoval jako vyhazovač v různých podnicích. Už byl stíhán pro násilnou trestnou činnost, dále pro kuplířství a rovněž distribuci drog. Z výkonu trestu se vrátil před třemi lety," přiblížila Javorková. Nyní je recidivista stíhán na svobodě.

 Přidáno: 18.5.2012 l Zdroj: Valašský Deník l Foto: Policie ČR
 Duben 2012

  Kino volá po přestavbě. Dočká se?

 

  Rožnovské kino Panorama nutně potřebuje rekonstrukci. Město udělalo první krok, cesta ale bude hodně dlouhá.

Architekty a projektanty čeká důležitý úkol. Rožnovští radní chtějí mít do konce pololetí na stole jejich návrhy na rekonstrukci kina Panorama. "Současný stav je neudržitelný. Loni jsme digitalizovali, na ostatní už nebyly peníze. V kině je třeba vyměnit elektrické a trubní rozvody, modernizovat interiér se starými, nepohodlnými sedadly i zázemí pro diváky," připouští místostarosta Václav Mikušek. Většina Rožnovanů vnímá kino jako ostudu. Město přitom provází pověst centra kultury a turistiky...

 Přidáno: 19.4.2012 l Zdroj: Spektrum Rožnovska l Foto: RD


  Rožnovský skatepark: Naděje i obavy

  Skateboardisté, in-line bruslaři a bikeři nemají v Rožnově kde jezdit. Změní se to?

Kdykoli chce biker Ondřej Kubíček trénovat na závody nebo si jen tak zajezdit, musí se vypravit do Frýdku-Místku. "Jezdím tam dvakrát týdně. Cestování leze do peněz, ale nedá se nic dělat. V Rožnově žádný areál není a v meziříčském skateparku nejsou tak členité překážky," stýská si dvaadvacetiletý mladík.

Rožnov měl skatepark s ocelovými překážkami. Na sídlišti Písečná vydržel sedm let. Místním obyvatelům vadila jeho hlučnost. Ani dodatečné úpravy nepomohly. Lidé si dál stěžovali, skejťáci sem přestali chodit. Vystřídaly je party holdující alkoholu a drogám. Před pěti lety radnice areál uzavřela. U-rampu nechala přestěhovat ke školnímu statku a ostatní překážky uložit v nedalekém skladu.

"Alternativní sportoviště ve městě citelně chybí. Mnozí už to vzdali, ale zdravé jádro zůstává. A spousta dalších mladých lidí nemá ve volném čase co dělat. Určitě by se našlo dost nových zájemců," věří iniciátor stavby nového skateparku Aleš Kolmačka.         Více o skateparku také ZDE

 

Přidáno: 5.4.2012 l Zdroj: Spektrum Rožnovska l Foto: RožnovDNES

 
  Březen 2012

  Provoz Domova kamarád je částečně zajištěn

Město Rožnov pod Radhoštěm, Zlínský kraj, benefiční koncert, Ministerstvo práce a sociálních věcí a soukromí dárci. To jsou zdroje, díky kterým má rožnovský Domov Kamarád ekonomickou jistotu fungování v letošním roce. Bohužel ale také s minimalizací provozních nákladů, škrtnutím veškerých investic a nákupu materiálu a snížením osobních ohodnocení pracovníků.


Domov Kamarád se na začátku roku dostal do výrazných finančních problémů. Ministerstvo práce a sociálních věcí mu snížilo dotaci na provoz z požadovaných téměř dvou milionů korun na 162 tisíc (více zde).

Díky jednání vedení města Rožnov s představiteli Zlínského kraje byla na krajském zastupitelstvu schválena další finanční podpora. „Domov Kamarád získal z kraje dotaci ve výši 400 tis. korun. Město pak kromě grantových prostředků na sociální oblast ve výši 230 tisíc předpokládá další účelovou dotaci pro Domov Kamarád ve výši 150 tisíc,“ uvedla starostka Rožnova Markéta Blinková, která je zároveň členkou krajského zastupitelstva.
„Další finanční prostředky jsme získali při benefičním koncertu, na kterém se na poskytování služeb Domova vybralo celkem 37,5 tisíc korun. Samozřejmě také počítáme s vlastními příjmy,“ doplnil místopředseda sdružení Domov Kamarád Petr Jelínek, který ale jedním dechem dodává: „Provoz na letošní rok máme zajištěn. Ale za cenu snížení osobního ohodnocení pracovníků. Museli jsme také škrtnout veškeré nákupy a investice. Máme finanční prostředky na nouzové přežití. Nicméně nic z výše uvedeného neřeší situaci do budoucna. Podobná kritická situace se bude pravděpodobně opakovat hned na začátku příštího roku. Především Ministerstvo práce a sociálních věcí by mělo přehodnotit svůj systém poskytování finančních prostředků na sociální služby.“

  Přidáno: 29.3.2012 l Zdroj: MěÚ Rožnov l Foto: Domov Kamarád


  Immobilien Pirker Reality s.r.o., po letech soudních tahanic je zřejmě část sporu u konce

  Vedení rožnovské radnice splnilo svůj slib občanům města. Do vítězného konce dovedlo soudní spor se společností Immobilien Pirker Reality s.r.o. Krajský soud v Ostravě dnes v rámci projednávání odvolání města Rožnov pod Radhoštěm proti rozsudku Okresního soudu ve Vsetíně ve věci určení vlastnictví k nemovitostem v soudním sporu se společností Immobilien Pirker Reality s.r.o. vyhověl městu a u 27 nemovitostí přiřkl vlastnictví městu Rožnov pod Radhoštěm.


  Velkého úspěchu dosáhli představitelé Města Rožnov pod Radhoštěm. V dlouholetém sporu města se společností Immobilien Pirker Reality s.r.o. dnes Krajský soud v Ostravě svým rozhodnutím přiřkl městu vlastnictví dvaceti sedmi nemovitostí z 31 nemovitostí, které byly předmětem sporu.
„Město se tak v souladu s tím, o čem jsme přesvědčeni už léta, stalo vlastníky komunikací, zeleně a řady nemovitostí. Co je ale zdaleka nejdůležitější, soud nám přiřkl vlastnictví bytových domů, což je úžasná zpráva především pro Rožnovany, kterých se toto rozhodnutí přímo týká, a za které jsme bojovali, “ uvedla starostka Rožnova Markéta Blinková.

  Po letech soudních tahanic je část sporu u konce. „Nelze vyloučit, že se protistrana dovolá k Nejvyššímu soudu. Rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě ale nemá odkladný účinek,“ řekl místostarosta Václav Mikušek a doplnil: „Vedení radnice udělalo velmi dobře, když neakceptovalo kroky navrhované opozičními zastupiteli, některými občany nebo Sdružením Rožnovské byty. Ti všichni požadovali, aby město zahájilo kroky vedoucí k mimosoudnímu vyrovnání, to znamená vyčlenění majetku města, který měl být prodán, aby město mohlo vyrovnat případné náhrady občanům. Opoziční zastupitelé opakovaně vznášeli pochybnosti o aktivní činnosti města v této kauze. Ukázalo se, že město postupovalo správně, že jsme udělali dobře, když jsme odmítli veškeré tyto snahy a že jsme nebyli ochotni žádným vstřícným krokům, žádnému vyrovnání. Celou dobu jsme byli přesvědčeni, že jsme v právu a to se potvrdilo,“ uzavřel místostarosta Mikušek.

    Přidáno: 24.3.2012 l Zdroj: MěÚ Rožnov l Foto: RožnovDNES


  Stavba Kauflandu dostala zelenou

  Záměr postavit na rušném místě v centru Rožnova pod Radhoštěm další nákupní centrum dostal zelenou.

Šest let usiluje společnost Kaufland o stavbu nákupního centra na místě bývalých garáží autobusů ČSAD Vsetín. Osmadvacátého února se svému záměru výrazně přiblížila.

Zastupitelé podpořili návrh smlouvy, podle níž firma může na městských pozemcích postavit okružní křižovatku, chodníky a sjezdy do nákupního centra. Bez nich je jeho stavba nemyslitelná.

Část obyvatel se záměrem nesouhlasí. Zvláště lidem bydlícím v okolí zamýšlené stavby vadí hluk, zplodiny a prach z přehlcené silnice I/35, umocněné blízkostí supermarketů Billa a Lidl. Zátěž by se po otevření Kauflandu ještě zvýšila.

 Přidáno: 10.3.2012 l Zdroj: Spektrum Rožnovska l Foto: Kaufland CZ


  Město v tichosti pokácelo 29 stromů kolem rozhledny. Ochránci zuří

  Celkem 111 stromů navrhuje vykácet studie zpracovaná pro město Rožnov v okolí Jurkovičovy rozhledny. V právě vedeném správním řízení se rozhoduje o osudu 48 stromů. Do řízení byl nestandardně přizván ČSOP Radhošť. Jejich oficiální žádost se na radnici totiž napřed „ztratila“. Nově jsou ochránci šokováni tím, že 29 stromů už bylo bez jejich vědomí pokáceno. Podle nich možná nezákonně.

ZO ČSOP Radhošť žádalo o účast ve správním řízení o povolení kácení stromů kolem Jurkovičovy rozhledny oficiálním dopisem na začátku roku. Na dopis ale na radnici nikdo nereagoval. Informace o tom, že bylo správní řízení již zahájeno, se neobjevila ani na elektronické vývěsce města. „Vidím v tom jasný záměr,“ upozornil na jednání zastupitelstva opoziční politik Ivo Jelínek (SNK ED).

„Při vyřizování korespondence došlo k tomu, že se žádost dostala na jiný odbor, než na odbor životního prostředí. Na základě komunikace s panem (Františkem) Šulganem jsme chybu napravili. Za pochybení úředníků jsem se mu omluvil. V tomto okamžiku je všechno v pořádku a ČSOP Radhošť je řádným účastníkem řízení,“ vysvětlil zastupitelům koncem února tajemník Městského úřadu Miroslav Martinák.

Představa o „řádné účasti v řízení“ se ale u představitelů radnice a ochránců liší. Na 2. března vedení města svolalo ústní jednání ve věci povolení kácení 48 stromů. ČSOP Radhošť avizoval, že se jednání pro vytíženost nemůže zúčastnit a informoval, že své stanovisko sdělí písemně. Rovněž požádal o následný zápis z jednání. Včera (5. března) zástupci ČSOP provedli pochůzku v okolí rozhledny. „Jaké bylo naše překvapení, když jsme na místě zjistili, že již bylo vykáceno 29 stromů (habr, jedle, dub) a dřevo bylo odvezeno,“ píše předseda ZO ČSOP Radhošť Michal Šulgan v dopise adresovaném vedení města, který má redakce Rožnovského prostoru k dispozici a dodává: „Z důvodu předčasného kácení stromů nám nebylo umožněno situaci vyhodnotit, a proto máme podezření, že tímto kácením byl u některých stromů porušen zákon. Proto požadujeme přerušení řízení až do doby, než se tento problém objasní.“

Odbor správy majetku nechal zmíněných 29 stromů vykácet, protože údajně všechny splňovaly parametry, na které se nevztahuje příslušný zákon. „Jsem přesvědčen, že se nemělo kácet, než bude ukončeno správní řízení, protože všechny stromy byly součástí studie. U některých je podezření, že měly obvod kmene větší než 80 cm ve výšce 1,3 m, a proto došlo k porušení zákona,“ vysvětlil František Šulgan (Strana zelených).

Výtky ochránců přírody odmítá vedení radnice, která naopak tvrdí, že vykácení stromů bylo v souladu se zákonem. "Město Rožnov podalo žádost na Krajský úřad Zlínského kraje, odbor kultury a památkové péče na úpravu pozemku na Karlově kopci na lesopark. Podkladem byl projekt společnosti Zahradní a krajinářská architektura s.r.o., Brno. Krajský úřad Zlínského kraje vydal dne 23.1.2012 rozhodnutí, spočívající v provedení zdravotní a kompoziční probírky stávajících dřevin, v dosadbě skupin solitérních stromů a skupin keřů, v obnově trávníkových ploch, v provedení zpevněné plochy s hlinitopísčitým povrchem a v části z plochých přírodních kamenů, v umístění dřevěného mobiliáře. Dne 25. 1. 2012 sdělil Krajský úřad Zlínského kraje, odbor památkové péče, že toto rozhodnutí nabylo právní moci," konstatoval místostarosta Alois Vychodil (ODS) a dodal: "Podle v textu uvedených právních předpisů je pokácení dřevin o obvodu do 80 cm ve 130 cm nad zemí plně v kompetenci majitele pozemku a ani občanským sdružením není ze zákona umožněno do tohoto práva zasahovat."

ZO ČSOP Radhošť by podle všeho i přes nestandardní kroky radnice vydal nesouhlas s vykácením stromů. Uvádí proto celkem sedm důvodů, mj. upozorňuje, že dotčený pozemek je součástí tzv. první zóny, na kterou se vztahuje nejpřísnější režim na území chráněné krajinné oblasti, v těchto místech byl zaznamenán výskyt chráněných plazů a obojživelníků, dřeviny navrhované k pokácení jsou zdravé, nebo že žádost o kácení neobsahuje návrh na náhradní výsadbu.

Projekt Jurkovičovy rozhledny budí u opozičních zastupitelů i části veřejnosti rozpaky už od svého prvopočátku. Akce si vyžádá investici kolem 11 milionů korun a je celá hrazena z dotací.

  Přidáno: 10.3.2012 l Zdroj: Rožnovský Prostor l Foto: MěÚ Rožnov


 
   Únor 2012

  Nehoda v Zubří zablokovala celou hlavní cestu I/35

  V úterý 21.února zcela zablokovala silnici I/35 mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem nehoda. V podvečerních hodinách došlo na silnici v katastru města Zubří k nehodě nákladního vozu a dvou osobních aut. Nikdo nebyl zraněn.

Na místě dopravní nehody, ve které se střetl tahač Volvo se slovenskou RZ se dvěma osobními vozy značek Škoda Felicia a Peugeot 306, zasahovali profesionální hasiči z Valašského Meziříčí, i jednotka městských hasičů z Rožnova.

„Podle svědků předjížděl řidič nákladní soupravy jedno z osobních aut, když se nestačil zařadit zpět do pruhu, došlo ke kontaktu a následně ke střetu všech tří vozidel. Původní hlášení o možném vyprošťování osob se na místě nepotvrdilo. Při nehodě nebyl nikdo zraněn.

Nehoda na hlavním silničním tahu I/35 zcela zastavila dopravu. Hasiči zajistili vraky vozů proti případnému požáru a úniku provozních kapalin. Po zadokumentování nehody byla vozovka uvolněna pro provoz,“ informoval mluvčí HZS Zlínského kraje Ivo Mitáček.

  Přidáno: 22.2.2012 l Zdroj: Rožnovský Prostor l Foto: HZS Zlínský kraj


  Úklid sněhu probíhá bez větších problémů

  Veškerá dostupná technika je od časného rána nasazena na úklid sněhu v Rožnově pod Radhoštěm. Vydatné noční sněžení přineslo také do našeho regionu novou bílou nadílku. Doprava ve městě a bezprostředním okolí je po celý den zatím bez problémů.


Až patnácticentimetrová vrstva nového sněhu. To je výsledek sněžení, které v souladu s předpovědí meteorologů pokrylo prakticky celé území České republiky. V Rožnově pod Radhoštěm vyjela úderem páté hodiny ranní do terénu veškerá dostupná technika. „V ulicích máme deset traktorů a dvě multikáry. Postupně uklízíme veškeré chodníky a silnice včetně parkovišť. Na starosti máme v rámci zimní údržby 96 km komunikací (silnic), 27 km chodníků a 55 tis. m2 zpevněných ploch (parkovišť),“ řekl referent odboru správy majetku Drahomír Janíček s tím, že při očistě komunikací postupují uklízecí čety podle schváleného plánu zimní údržby. „Začínáme samozřejmě z hlediska dopravní obslužnosti nejvýznamnějšími komunikacemi a chodníky, následují dopravně méně významné komunikace a parkoviště. V případě intenzivního sněžení, jako např. dnes, je potřeba protahovat všechny komunikace průběžně několikrát, v závislosti na místních sněhových podmínkách,“ doplnil Drahomír Janíček.

Podle informací Městské policie Rožnov pod Radhoštěm nezpůsobilo sněžení žádné komplikace v dopravě. I problematická cesta na Frenštát pod Radhoštěm přes Pindulu je po celý den bez problémů průjezdná.

   Přidáno: 16.2.2012 l Zdroj: MěÚ Rožnov


  Rožnov zřídí komisi pro hazard

  Jak naložit s výherními hracími automaty na území města. Tuto otázku bude řešit pracovní skupina, která se poprvé sejde v pátek 3. února. Úkol zřídit komisi pro vypracování návrhu řešení týkající se provozování hazardních her prostřednictvím výherních hracích přístrojů, interaktivních videoloterijních terminálů a technických hracích zařízení uložili radě města zastupitelé na svém posledním jednání.


Prvním krokem ke zřízení komise (poradní orgán rady města) bylo oslovení zástupců všech stran a sdružení, které mají své zastoupení v rožnovském městském zastupitelstvu. „Kromě klubu Věcí veřejných, které se rozhodly nenominovat žádného svého zástupce, delegovaly všechny subjekty jednoho svého člena. V komisi budou dále pracovat referenti MěÚ, ředitel městské policie a samozřejmě také provozovatelé výherních hracích přístrojů," řekl místostarosta města Alois Vychodil, který byl pověřen přípravou jednání komise.


„V pátek 3. února proběhne první schůzka, na které se seznámíme s úkolem zastupitelstva města a stanovíme postup práce na novelizaci Obecně závazné vyhlášky č.5/2005 o stanovení veřejně přístupných míst, na kterých je provozování výherních hracích přístrojů zakázáno," doplnil místostarosta Vychodil s tím, že na nejbližším jednání rady města v pondělí 6. února bude komise oficiálně zřízena včetně jmenování jejich členů.
„Našim hlavním úkolem bude navrhnout zastupitelstvu města zda, a v jakém množství budou na území města povoleny technická zařízení (výherní hrací přístroje) povolená podle zákona č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, který byl novelizován zákonem 300/2011 Sb." uzavřel Alois Vychodil.


Na území města Rožnov pod Radhoštěm je k dnešnímu dni registrováno 17 provozoven, ve kterých jsou výherní hrací přístroje. Jedná se o devět heren a osm restauračních zařízení s instalovanými „automaty". Město Rožnov vybralo za výherní hrací automaty v roce 2011 celkem 2,1 milionu korun.

  Přidáno: 6.2.2012 l Zdroj: MěÚ Rožnov

 
  Leden 2012

  Domovu kamarád pomáhají finančně i děti

  O nelehké situaci, ve které se ocitli poskytovatelé sociálních služeb, jsme vás už informovali. Dotace od Ministerstva práce a sociálních věcí jsou v nedohlednu. O to větší význam teď mají příspěvky jednotlivců. V Rožnově pod Radhoštěm se rozhodly pomáhat i školou povinné děti.
Podpořit Domov Kamarád se rozhodli žáci rožnovské základní školy 5. května. V pátek 20. ledna přišli osobně předat téměř 5 tisíc korun, které vybrali při vánoční sbírce. Bližší informace nám k tomu podala zástupkyně ředitele ZŠ 5.května Blažena Vořechovská: "Pořádáme ji před Vánoci, právě proto, aby si školní děti a nejenom školní děti, uvědomily, že jsou na světě i lidi, kteří třeba nemají ty penízky nebo něco potřebují nebo jenom proto, že my na ně myslíme."
"Částka 5 tisíc korun, si myslím, že je velmi hezká. Protože takovou částku nám dávají i mnohé firmy. Já na tom velmi oceňuji právě to, že toto si zorganizují a sbírají děti. Které nemají vlastní příjem, oni nemají zisk z nějakého prodeje nebo zisk z nějaké firmy, která jim ty peníze vydělává," doplnil místopředseda o.s.Kamarád Petr Jelínek.

Vánoční sbírku pořádají na ZŠ 5. května pravidelně už mnoho let. Každoročně tady vyberou zhruba 10 tisíc, které pak rozdělují mezi potřebné organizace. "Peníze šly na Dětský domov Zašová a na Fond ohrožených dětí a tady do Domova Kamarád," dodala jedna z žaček ZŠ 5. května Gabriela Dobešová.
Přestože darovaná částka neřeší finanční situaci domova, má sbírka podle místopředsedy sdružení Petra Jelínka obrovský výchovný význam: "Velmi se mi líbí, že rožnovské školy, je jích několik, se na těchto sbírkách podílejí, organizují je. A tím velmi přispívají k výchově dětí, k tomu, aby i v dospělém věku jim přišla tato činnost na prosto normální."


Sociálně terapeutické dílny, které se v Rožnově starají o několik desítek klientů s mentálním či tělesným handicapem, podporují i další zdejší školy, stejně jako firmy, nadace a soukromí dárci.

  Přidáno: 24.1.2012 l Zdroj: TV Beskyd


Neplatiči nájemného dluží městu téměř 2 miliony

  Necelé 2 miliony korun, to je částka, kterou v Rožnově pod Radhoštěm dluží městu neplatiči nájemného. Jejich celkový počet přitom není nijak vysoký, dluhy na nájemném eviduje město u čtyř desítek nájemníků.
K 31. prosinci eviduje město dluhy na nájemném v obecních bytech ve výši 1,8 milionů korun. 800 tisíc z této částky připadá na penále. "Máme celkem 43 dlužníků a ti dva nejvýraznější každý dluží více než 380 tisíc korun," doplnil tiskový mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross.
V takových případech město podává žalobu na dluh způsobený neplacením nájemného a návrh na soudní vyklizení bytu. "Pravdou ale je, že například v roce 2011 nebylo soudně rozhodnuto o jediném soudním vystěhování a žádné takové vystěhování tedy v loňském roce neproběhlo," dodal Gross.

Rožnov pod Radhoštěm spravuje celkem 326 bytových jednotek. Z více než 4 desítek dlužníků je jen 6 těch, u kterých dluh překročil částku 140 tisíc. Většina z nich dluží městu mnohem menší částky.

  Přidáno: 19.1.2012 l Zdroj: TV Beskyd


  Muž okradl řidičku přímo ve voze

  Neobvyklou a zároveň velmi opovážlivou krádež šetří v těchto dnech rožnovští policisté. V sobotu brzy ráno okradl neznámý zloděj v Rožnově p. R. sedmadmapadesátiletou řidičku, které odcizil z vozidla za její přítomnosti kabelku.


Sedmapadesátiletá žena se v sobotu krátce po šesté hodině ráno chystala odjet se svojí Škodou Fabií z parkoviště na ul. 1. máje po noční směně domů do Dolní Bečvy. Usedla za volant a nastartovala. V tom se otevřely zadní dveře auta a v nich se objevil nějaký mladý muž, který neváhal, ze zadního sedadla vzal řidiččinu kabelku a z místa utekl. Řidička se rozběhla za ním, volala, že se jedná o zloděje, který ji okradl. V tak brzkých hodinách ji ale zřejmě nikdo neslyšel. Poberta s kabelkou utekl neznámo kam. Žena přišla o peněženku s několika stovkami korun, doklady, deštník a mobilní telefon. Po pachateli krádeže pátráme, v případě dopadení mu hrozí až dvouleté vězení.


O této krádeži chceme veřejnosti povědět zejména proto, aby věděla, kam až jsou schopni zloději jít, jakou mají drzost. Ostražitosti není nikdy dost. Krádeže odložených kabelek z vozidel evidujeme velmi často. Bývá to ale převážně v nepřítomnosti majitelů, kdy se zloději dostanou do auta za použití násilí, např. po rozbití okýnka. Zloději také využívají často nepozornosti majitelů na parkovištích v blízkosti supermarketů, kdy během krátkodobé nepřítomnosti řidičů, kteří například vrací nákupní vozík a neuzamknou auto, zcizují kabelky, batohy a další odložené věci.

  Přidáno: 11.1.2012 l Zdroj: TV Beskyd


  Starostové jednali o Dole Frenštát s ministrem Kubou

  Důl Frenštát se dostává na program jednání vrcholných politiků. Před několika dny navštívila Beskydy vicepremiérka Karolína Peake, pár dnů na to jednali starostové beskydských měst a obcí o tomto tématu s ministrem průmyslu Martinem Kubou.

V úterý 24. ledna se starostové Rožnova a Frenštátu pod Radhoštěm, Trojanovic a Kunčic pod Ondřejníkem sešli s ministrem průmyslu Martinem Kubou, aby s ním řešili otázky spojené s dolem Frenštát. "Ta schůzka byla dojednána z podnětu pana premiéra, se kterým jsme se setkali v záměru loňského roku," konstatovala starostka Frenštátu p.R. Zdeňka Leščišinová.


Na jednání zazněly názory starostů na současnou energetickou politiku státu. "Pokud vyvážíme uhlí prostřednictvím soukromých společností a do rozpočtu státu se nevrací patřičné peníze, tak je to špatně," vyjádřila společný názor představitelů samospráv starostka Rožnova p.R. Markéta Blinková.

Starostové se s ministrem shodli na tom, že stát musí v prvé řadě zaručit efektivní prosazování zájmů svých občanů. "Tím, kdo rozhoduje o budoucí surovinové a energetické koncepci země a potažmo také o tom, jakých zdrojů se bude využívat, je stát. Určitě to nebudou soukromé společnosti. A to samozřejmě platí i v případě Dolu Frenštát," zdůraznil během setkání ministr průmyslu.


Do poloviny letošního roku chce ministerstvo předložit vládě ke schválení aktualizaci surovinové i energetické koncepce. "Pořád se bavíme o tom, aby tam nejen těžba, ale i průzkumná ražba nebyla obsažena, aby Důl Frenštát zůstal jako zásoba černého uhlí a k tomu všechna ta jednání směřovala," vysvětlila Zdeňka Leščišinová.


Ministr průmyslu chce o situaci kolem Dolu Frenštát dále jednat, přislíbil, že region navštíví. "My bychom byli velmi rádi, kdyby se této schůzky na našem území zúčastnil i ministr životního prostředí Chalupa, jehož jméno tam taky zazněla," vyjádřila své přání Markéta Blinková.


Podle informací kanceláře ministra průmyslu by se zmíněná schůzka měla uskutečnit v horizontu jednoho či dvou měsíců.

  Přidáno: 27.1.2012 l Zdroj: TV Beskyd


  Sociální služby jsou ve velkém ohrožení

  Poskytovatelé sociálních služeb ve Zlínském kraji se v úterý 10.1.2011 dozvěděli výši finanční podpory z Ministerstva práce a sociálních věcí (dále jen MPSV) na svou činnost. Navrženou částku považují za likvidační. Například Domov Kamarád má od státu dostat pouze přibližně 9% požadovaných prostředků.


Radní pro sociální oblast Zlínského kraje Taťána Nersesjan svolala v úterý 10.1.2011 jednání představitelů samospráv a zástupců poskytovatelů sociálních služeb. Neměla ale pro ně dobrou zprávu. Dotace z MPSV budou v roce 2012 výrazně kráceny.

„Dozvěděli jsme se, že Domov Kamarád místo požadovaných a potřebných 1,85 milionů korun má dostat pouze 162 tisíc. Sociální centrum denních aktivit Iskérka potřebuje 1,44 milionů korun, od státu by ale měly dostat pouze 668 tis. Řada dalších poskytovatelů v našem regionu nedostane vůbec nic. Pro tyto organizace to prakticky znamená okamžité ukončení činnosti. Přestože se snaží získávat další finanční podporu od jiných dárců nebo prostřednictvím projektů, navrhovaná státní podpora nezajistí ani základní provoz těchto poskytovatelů sociálních služeb,“ neskrývala své rozhořčení starostka Rožnova Markéta Blinková, která společně s ostatními kolegy ihned podepsala Prohlášení samospráv kraje a obcí s rozšířenou působností na území Zlínského kraje k financování sociálních služeb v roce 2012.

  V něm se mimo jiné konstatuje, že „…většina služeb sociální prevence bude bojovat o přžežití a některým službám hrozí zánik. Vzhledem k tomu, že tyto služby hrají zcela klíčovou roli nejen při integraci lidí v nepříznivé sociální situaci zpět do společnosti, ale také při ochraně společnosti před šířením společensky nežádoucích jevů, je tato situace alarmující a níže podepsaní zástupci apelují na ministerstvo ve věci urychleného řešení dané problematiky…“

„ Dotace v navrhované výši de facto znamená likvidaci Kamarádu. My se připravujeme na velice razantní úsporná opatření, máme několik variant, které nastoupí zřejmě už od února. Nicméně s navrhovanou částkou letošní rok nemůžeme přežít. Je to pro nás velké zklamání, protože to je naprosto nesystémový přístup státu v rámci rozdělování dotací. Po třinácti letech služby, která je stabilní, se dostáváme do situace, která je opravdu likvidační. Navíc Domov Kamarád je jediným poskytovatelem ambulantních služeb pro naší cílovou skupinu v rámci celého ORP (obce s rozšířenou působností, pozn. T. Gross). Klienti nemají kam jít, nemají jinou alternativu,“ řekl místopředseda sdružení Domov Kamarád Petr Jelínek.

„Komunitní plány a vše na ně navazující, co se za posledních deset let udělalo, se prakticky pohřbívá. Na plánech léta spolupracovaly stát, kraj, poskytovatelé i uživatelé sociálních služeb. To vše ale tímto pozbývá smyslu. Protože bez financí jsou plány k ničemu,“ doplnila starostka Rožnova Markéta Blinková s tím, že na příští týden svolala radnice schůzku všech zainteresovaných poskytovatelů. Na ní bude dohodnut další postup v této velmi alarmující záležitosti.

   Přidáno: 14.1.2012 l Zdroj: MěU Rožnov


   Nezaměstnanost v Rožnově lehce stoupla

  V Rožnově pod Radhoštěm bylo k 31.12.2011 evidováno 957 nezaměstnaných. Toto číslo představuje 10,07 procent z celkového počtu ekonomicky aktivních obyvatel města. Nezaměstnanost na konci roku mírně převýšila celoroční průměr roku 2011, který je v Rožnově 9,99 procent.


  Práci hledá aktuálně 957 nezaměstnaných Rožnovanů. Ke konci roku jejich počet stoupá pravidelně především z důvodu ukončení sezonních prací například ve službách v cestovním ruchu, stavebnictví nebo zemědělství a také z důvodu ukončení pracovních poměrů na dobu určitou. Nejlepším měsícem na hledání práce je srpen, kdy úřady práce evidují „pouze“ 9,33 procent nezaměstnaných. Naopak nejvíce registrovaných zájemců bývá na úřadu práce na přelomu roku.

Na území okresu Vsetín byla k 31.12.2011 nezaměstnanost ve výši 10,7 procenta. Právě vsetínský okres je na tom s uvedenou mírou nezaměstnanosti nejhůře v celém Zlínském kraji.

 

  Přidáno: 10.1.2012 l Zdroj: MěÚ Rožnov


 


  Město proti rakovině

  Město Rožnov pod Radhoštěm podpořilo projekt nazvaný „CHRAŇTE SE VČAS“ nabízející občanům města - ženám od 14-45 let a mužům od 9-26 let - zvýhodněné očkování proti HPV infekci, která se šíří pohlavním stykem nebo přenosem z rukou či úst na pohlavní orgány. Lidské papilomaviry (HPV) způsobují rakovinu a předrakovinné stavy děložního hrdla, vulvy, vagíny, análního otvoru a genitální bradavice.

  Rakovina děložního hrdla je druhou nejčastější rakovinou u žen v České republice, její výskyt u nás je vyšší než v rozvinutých zemích Evropské unie. Kromě tragického lidského a sociálního aspektu má rakovina děložního hrdla i obrovské ekonomické důsledky pro Českou republiku – léčba již rozvinutého onemocnění je velmi nákladná a bohužel v řadě případů nakonec neúspěšná. Podle nejnovějších statistických údajů se onkologickým pacientem stane každý třetí občan naší republiky a dva ze čtyř nemocných umírají… Dodržováním jednoduchých zásad zdravého životního stylu však lze, podle nejnovějších poznatků, až 50 % všech onkologických onemocnění předejít!

  Díky projektu „CHRAŇTE SE VČAS“, který probíhá pod záštitou města, můžete získat 3 dávky vakcíny proti HPV infekci za zvýhodněnou cenu 7. 398 Kč místo 10. 500 Kč.

  Zeptejte se svého gynekologa nebo pediatra na speciální akci cenově zvýhodněného očkování.

  Pozn. V ceně není zahrnut poplatek za aplikaci vakcíny.

  Více o projektu se dozvíte na www.chrantesevcas.cz

  Přidáno: 10.1.2012 l Zdroj: MěÚ Rožnov


  Pěšky je to moc daleko, vymlouvala se opilá řidička

  Kuriózní příhodu zažili v prvním týdnu nového roku strážníci městské policie v Rožnově pod Radhoštěm.

Na jejich služebnu si přišla na bezohledné motoristy postěžovat šestačtyřicetiletá podnapilá místní žena. Sama se pak provinila tím, když pod vlivem alkoholu chtěla odjet domů autem.

Úsměvná příhoda se odehrála ve středu krátce před čtrnáctou hodinou. „Žena si stěžovala, že v ulici, kde bydlí, jezdí řidiči rychle. Že už jí přejeli dvě nebo tři kočky,“ uvedl ředitel městské policie Daniel Vašut.

Strážník na stále službě její oznámení u přepážky převzal. Při rozhovoru mu však neuniklo, že z Rožnovanky byl silně cítit alkohol. Odchod oznamovatelky proto raději sledoval na kameře zabírající dvůr u služebny policie. „K svému údivu byl svědkem toho, jak žena nasedá za volant auta a po komplikovaném vycouvání z parkoviště se snaží odjet,“ kroutil hlavou Vašut.

V patách stěžovatelky proto hned vyrazila motohlídka. Ženu dostihla po pár metrech v ulici Jiřího Wolkera. Při následných dechových zkouškách jí přístroj naměřil 1,58 a 1,48 promile alkoholu.

Údiv strážníků ještě zvýšilo vysvětlení řidičky, proč sedala opilá za volant a nepřišla svůj podnět předat pěšky. „Víte, jak je to daleko? Bydlím odtud tři kilometry,“ opáčila bez zaváhání hříšnice. Podle Daniela Vašuta se jen shodou šťastných okolností při tak dlouhé jízdě opilé šoférky Rožnovem nikomu nic nestalo.

  Přidáno: 10.1.2012 l Zdroj: Valašský Deník l Foto: Google.cz


  Informační centrum projde rekonstrukcí

  Díky dotaci z EU, která poskytne 85% částky potřebné k rekonstrukci, se informační centrum dočká nového kabátu a větších skladovací prostor, které citelně scházeli. Již v těchto dnech probíhá stěhování zpět na radnici, kde bude infocentrum dočasně fungovat. Od měsíce března už by mělo "nové" infocentrum fungovat opět v prostorách bývalého Bill Baru.

   Přidáno: 9.1.2012 l Zdroj: MěU Rožnov, RožnovDNES

 


 


  Městská policie má nové služební vozidlo

  Poruchovou, nebezpečnou a deset let starou Škodu Fabii nahradilo od nového roku  Městské policii nové služební vozidlo, Volkswagen Caddy. Nové auto je mnohem prostornější a mělo by přispět k lepší manipulaci např. při převozu opilých nebo agresivních osob. Vozidlo je včetně všech speciálních prvků jako je navigace, radiostanice, výstražný systém, rozšířená lékárnička nebo kamera. Vozidlo stálo necelých 500 000 Kč a město ho zakoupilo na leasing. K velké úspoře by měl také přispět motor poháněný LPG.

 

  Přidáno: 4.1.2012 l Zdroj: mepol


  Ceny vodného a stočného se zvýší

  Představenstvo společnosti Vodovody a kanalizace Vsetín, a.s. schválilo zvýšení cen vodného a stočného pro domácnosti a podnikatelské subjekty na částku 72,28,- Kč vč. DPH.

Toto zvýšení bude platné od 1.1.2012. Hlavními důvody jsou navýšení ceny povrchové vody stanovované Povodím Moravy s.p. o 7,5%, navýšení fondu oprav a zvýšení DPH k 1.1.2012 o 4%. O navýšení ceny informoval na posledním zasedání rožnovského zastupitelstva místostarosta města Alois Vychodil.

  O necelých 10% vzroste od začátku příštího roku cena vodného a stočného pro uživatele sítě společnosti Vodovody a kanalizace Vsetín. Cena vodného se zvýší o 3,78 Kč/m3 vč. DPH (cena pro domácnosti bude 41,95 Kč/m3, cena stočného pak o 2,72 Kč/m3 vč. DPH (cena pro domácnosti bude 30,33 Kč/m3. Celkové navýšení tak činí 9,9% ve srovnání s letošním rokem.
„Nárůst cen je vyvolán především zvýšením cen povrchové vody ze strany Povodí Moravy. Dále bylo nutno v nových cenách zohlednit nutnost oprav sítě u pitné i odpadní vody a zajištění prostředků na opravy majetku získaného vkladem z měst a obcí. Povinnost plánovat prostředky na obnovu vodovodních řadů daná zákonem přešla z obcí na společnost VaK, stejně tak i náklady na provádění oprav,“ popsal důvody zdražení místostarosta Rožnova Alois Vychodil.

V celorepublikovém srovnání se cena vodného a stočného u nás pohybuje uprostřed cenové mapy. Vodné a stočné u nejdražších společnosti se pohybuje kolem 84 Kč/m3 vč. DPH.

  Přidáno: 2.1.2012 l Zdroj: MěÚ Rožnov l Foto: Google.cz


  Sbírky při adventních koncertech rekordně úspěšné

  Finanční dary v celkové výši přesahující 60 tis. korun se podařila vybrat při sbírkách od návštěvníků adventních koncertů v Rožnově pod Radhoštěm. Vystoupení učitelů ZUŠ a hostů, sólistů a souborů hudebního oboru ZUŠ Rožnov, hudebního a literárně-dramatického oboru  ZUŠ a především závěrečný adventní koncert dechového orchestru Junior beskydská muzika a pěveckého souboru Basové G valašskomeziříčského gymnázia si přišly v uplynulých čtyřech adventních nedělích do kostela Všech svatých v Rožnově poslechnout více než dvě tisícovky diváků.

Každou adventní neděli se v uplynulých čtyřech týdnech zaplnil kostel Všech svatých v Rožnově pod Radhoštěm. Rožnovská Základní umělecká škola zde pravidelně pořádá cyklus čtyř adventních koncertů, ve kterých vystupují učitelé i studenti školy.
„Výtěžek z koncertů je věnován Farní charitě Valašské Meziříčí (první koncert – 9.175 Kč), MŠ 1. Máje 1153, třídě „Kuřátka“ dětí s kombinovanými vadami (druhý koncert – 12.813 Kč), Poradně pro ženy a dívky (třetí koncert – 9.391 Kč) a poslední sbírka ze čtvrtého koncertu je rovným dílem rozdělena mezi rožnovskou Iskérku a Domov Kamarád. Každé z těchto sdružení dostane 14.671 Kč.“ prozradil ředitel ZUŠ Rožnov p.R. Petr Hofman.
„V loňském roce jsme při adventních koncertech vybrali pro neziskové organizace více než 60 tisíc korun. Letos se částka dostala k číslu 67.392 Kč při započítání i adventního koncertu na Dolní Bečvě, který byl stejně jako první koncert v Rožnově věnován Farní charitě Valašské Meziříčí. Navíc je velmi potěšující, že jsme při posledním koncertu vybrali neuvěřitelných 29.342 korun, což je vůbec nejvíce v historii námi pořádaných adventních setkání. Těší nás množství vybraných prostředků i skvělá atmosféra, kterou více než dva tisíce návštěvníků koncertů vytvořily,“ doplnil Hofman.

  Přidáno: 2.1.2012 l Zdroj: MěÚ Rožnov

  Prosinec 2011

  Město nevýhodně spravovalo zimní stadion

  Již od počátku fungoval Rožnovský zimní stadion pod správou Rožnovského hokejového klubu a jeho majitel Komerční domy, stadion podporovali každoroční finanční částkou 100 000 Kč.

  Dle usnesení rady města v úterý 18.12. se rozhodlo, že smlouva byla velmi nevýhodná, jelikož klub pobíral veškeré příjmy a majitel jen přispíval. Od dubna 2012 bude zimní stadion provozován pouze svým majitelem a to Komerčními domy resp. městem.

  Dle prezidenta HC Rožnov Ivana Sošky, to pro klub znamená jistou záhubu, tedy konec hokeje v Rožnově.

  Přidáno: 20.12.2011 l Zdroj: RožnovDNES


  Město získalo více než milion korun na opravu mostů po povodních v roce 2010  

  Po povodních v roce 2010 bylo poškozeno více než 14 mostů, které potřebovali nutnou opravu, město většinu těchto mostů opravilo a velkou měrou pomohla dotace z fondu solidarity Evropské unie.

   Přidáno: 20.12.2011 l Zdroj: TV Beskyd, RožnovDNES


  Zemřel Václav Havel

  „Slova nemohou vyjádřit smutek nad ztrátou ryzího člověka, který navždy odešel. Václav Havel je nezapomenutelnou osobností a symbolem novodobého českého státu. Čest jeho památce,“ řekla starostka Rožnova Markéta Blinková, která byla společně s oběma místostarosty a s dalšími členy rady města mezi prvními, kdo se do vystavené kondolenční knihy podepsali.
Zápis do kondolenční listiny bude možný po celý týden až do pátku 23.12.2011.

Ve vestibulu rožnovského městského úřadu na Masarykově náměstí je od pondělního rána vystavena kondolenční kniha. Do ní se podepisují obyvatelé i návštěvníci města. Mnozí připojují krátké poděkování a vzkaz zesnulému prvnímu českému prezidentovi Václavu Havlovi. Před sochou T.G. Masaryka na Masarykově náměstí v Rožnově pod Radhoštěm pak občané zapalují svíčky

  Přidáno: 19.12.2011 l Zdroj: MěÚ Rožnov, RožnovDNES l Foto: Aktuálně.cz


  V Rožnovských obchodech se stále více krade

  Během posledních dvou měsíců musela městská policie řešit více jak 15 případů krádeží v místních supermarketech. Lidé především kradou potraviny a nebojí se odcizit zboží i v hodnotě více jak 6 000 Kč. Věk zlodějů je většinou od 17 do 70 let.

  Městská policie většinu případů řeší pokutami a případy opakovaných krádeží předává k dalšímu šetření Policii ČR.

  Přidáno: 15.12.2011 l Zdroj: mepol, RožnovDNES


  Rozpočet pro rok 2012 schválen

  Rozhodování o rozpočtu probíhalo v úterý 13.12. a stalo se velkým soubojem mezi koaličními a opozičními zastupiteli.

  Svou nespokojenost vyjádřilo mnoho z nich. Strana Věcí veřejných předložila vlastní návrh, který počítal se snížením příspěvků  městské knihovně a t-klubu, dále spojení komerčních domů a krytého bazénu do jedné společnosti a také zrušení postu druhého místostarosty. Podle místostarosty Mikuška se dalo o některých bodech v návrhu Věcí veřejných diskutovat.

Za stranu Zdravý Rožnov se ohradil zastupitel Karel Gardáš, který upozorňoval, že v rozpočtu nejsou žádné „prorůstové“ položky, které by zatraktivnili město pro nové občany.

 Rozpočet prošel mnoha škrty s cílem co nejvíce ušetřit. Velký podíl na tomto snížení měli sociální dávky, které v objemu kolem 95 milionů korun bude místo města vyplácet úřad práce.

Samotný rozpočet města počítá s úsporami ve výši 35,5 mil. korun.  Celkový objem rozpočtu pro rok 2012 je o 130,5 milionu korun nižší než v roce 2011. S příjmy i výdaji ve výši 253.080.000,- Kč. Rozpočet pro rok 2012 byl nejtěsnější většinou schválen.

 Přidáno: 14.12.2011 l Zdroj: MěÚ Rožnov, RožnovDNES l Foto: gcz


  Do dřevěného městečka na jarmark zavítaly tisíce lidí

  Kolony aut, zástupy lidí a množství stánků. Vánoční jarmark ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm opět potvrdil, že je jednou z nejnavštěvo­vanějších akcí celé sezony.

Letošní ročník se vážně vydařil se vším všudy a návštěvníci si mohli užít slunečného dne téměř bez mraků. Do areálu skanzenu v sobotu po celý den proudilo tisíce lidí, aby zde nasáli tradiční valašskou vánoční atmosféru.

K vidění toho bylo mnoho. Mezi stánky procházely Lucky ze souboru Radhošť a skrze davy pobíhala mikulášská a čertovská skupina z Valašských Klobouk. Ti se každou chvíli u někoho zastavili a ať to byli děti nebo dospělí, hodní dostali sladkou odměnu. Avšak každý, kdo se čertům znelíbil nebo byl zlobivý, skončil s tvářemi od sazí.

„To nejsou opravdoví čerti. To jsou nějací pánové v hadrách a mají nasazené rohy,“ hlásil vážným hlasem k pobavení okolních lidí pětiletý Honzík Jaroš z Frenštátu, který se přijel na jarmark podívat s rodiči.

Velký úspěch měli však především lidoví řemeslníci. Od vyřezávaných píšťal až po adventní věnce, každý návštěvník si mohl najít to svoje. „Jsme tu každý rok a vždy tu něco malého nakoupíme na Ježíška pod stromeček,“ uvedla Ludmila Koňaříková z Rožnova.

Stánky a čerti s Luckami však nebyli jediné atrakce, které mohli lidé shlédnout. Z pavlače radnice vyhrávali od desíti hodin dopoledne trubači. Zatímco v kostelíku svaté Anny se představil Krůžek štyr tet a gajdoši ze souboru Soláň.

Zájemci mohli v Janíkově chalupě a po obědě také v kostelíku, vidět koledování dětského folklorního souboru ze Skoronic.

V Billově chalupě se jako tradičně sesedly tetičky z Hutiska, aby zde uvařily polévku stědračku a draly peří

// O Jarmarku jsme vás informovali již měsíc předem na našich stránkách. Váš RožnovDNES

  Přidáno: 11.12.2011 l Zdroj: Valašský Deník


  Mladík byl nalezen po pás ve vodě v Hažovickém potoku

  V pondělí ve večerních hodinách nalezl kolemjdoucí muž v Hažovickém potoku mladíka, který seděl po pás ve vodě.

  Na místo byla přivolána městská policie, která zjistila že mladík nemá žádné viditelné zranění a snažila se mladíka vytáhnout z vody. Protože se mladík nebyl schopen postavit, byla přivolána hasičská jednotka, která pomohla mladíka z potoka vytáhnout a transportovat do přivolané sanitky. Mladík byl zřejmě v podnapilém stavu a jeho čin zatím není objasněn.   

  Včasná reakce kolemjdoucího muže zachránila mladíkovi život od podchlazení.

  Přidáno: 13.12.2011 l Zdroj: mepol, RožnovDNES


  Rožnovské kino bude promítat digitálně

  Za zhruba 3 miliony korun, koupilo rožnovské kino novou digitální technologii.

  Nově se budou filmy promítat z přenosných disků což urychlí promítání nových filmů, divák se tedy na nejnovější filmy může těšit zhruba týden po premiéře. Kino bude mít také nové plátno a díky digitální technologii bude kvalita obrazu na velmi vysoké úrovní.

  Začátkem roku 2012 už by mělo kino promítat pouze digitálně.

   Přidáno: 9.12.2011 l Zdroj: TV Beskyd, RožnovDNES
 

  U obchvatu vzniká Centrum služeb pro seniory

  Pokud chodíte do města, určitě jste si všimli nové budovy, která se staví hned vedle budovy Farní charity, tato stavba bude v létě příštího roku sloužit jako Centrum pro seniory, které v okolí chybí.

  Jeho budoucí provozovatel, kterým je Farní charita, už teď shání prostředky na jeho dovybavení. Na tento účel půjde i výtěžek nadcházející Tříkrálové sbírky.

   Na výstavbu centra velkou měrou přispěla dotace z ministerstva práce a sociálních věcí. Na dovybavení centra chybí zhruba 1 mil. korun. Tyto peníze by měli poskytnou adventní koncerty a velkou měrou také tříkrálová sbírka, která bude probíhat 6. a 7.ledna 2012.

  Přidáno: 9.12.2011 l Zdroj: TV Beskyd, RožnovDNES
 

  Charitativní kasička pod vánočním stromem byla vykradena

  Bohužel ani vánoční atmosféra, neodradila lupiče od hrůzného činu který se stal zřejmě o tomto víkendu.

  O příjemném začátku nového pracovního týdne dnes rozhodně nemohou mluvit v rožnovském Domově Kamarád. Někdo totiž vykradl kasičku s charitativní sbírkou. Ta byla stejně jako v minulých letech umístěná pod vánočním stromem na Masarykově náměstí. Policisté se snaží pachatele najít podle záznamu z kamerového systému.

  V kasičce bývá každoročně přes 10.000 Kč, které putují do Domova Kamarád, hendikepovaným dětem.

  Přidáno: 5.12.2011 l Zdroj: TV Beskyd, RD

  Listopad 2011
 

Starostka Rožnova Markéta Blínková u premiéra Petra Nečase  

  Zástupci Sdružení měst a obcí na ochranu beskydského regionu budou dnes ve čtvrtek 24. listopadu jednat na Úřadu vlády s  premiérem ČR Petrem Nečasem. Tématem schůzky bude připravovaná Státní energetická koncepce a především dění kolem frenštátských dolů. Jednání se zúčastní také místopředsedkyně tohoto sdružení a starostka města Rožnov pod Radhoštěm Markéta Blinková.

  Delegace představitelů Sdružení měst a obcí na ochranu beskydského regionu zamíří ve čtvrtek 24.11. za předsedou vlády ČR Petrem Nečasem.
„Obsahem dohodnutého jednání bude situace kolem frenštátských dolů. Naše stanovisko, které chceme panu premiérovi přednést, je jednoznačné. Žádost o odstranění těžebních věží v Dole Frenštát a nepovolení průzkumné těžby v tomto dole,“ prozradila hlavní cíl schůzky s Petrem Nečasem starostka Rožnova Markéta Blinková. „Již dříve proběhla pracovní schůzka s hejtmanem Moravskoslezského kraje Jaroslavem Palasem, na kterém jsme mimo jiné přednesli své připomínky k návrhu Státní energetické koncepce. I tyto připomínky bychom chtěli panu premiérovi předat,“ doplnila starostka Blinková s tím, že připomínky Sdružení měst a obcí na ochranu beskydského regionu byly předány pro zapracování do celkových připomínek Krajského úřadu Moravskoslezského kraje k navrhované Státní energetické koncepci.

  Jednání u premiéra Nečase se kromě rožnovské starostky Markéty Blinkové zúčastní také předseda Sdružení měst a obcí na ochranu beskydského regionu a starosta Trojanovic Jiří Novotný, starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová a předseda Sdružení Naše Beskydy Stanislav Uruba.

  Přidáno: 24.11.2011  l  Zdroj: MěÚ Rožnov

 

 
 

  Městská policie před Vánocemi kontroluje sklepy panelových domů

  Blíží se Vánoce a stupňuje se aktivita zlodějů.

  Zloději se v tomto období zaměřují hlavně na sklepy obytných domů, kam mnozí z nás schovávají vánoční dárky. Strážníci městské policie v Rožnově pod Radhoštěm se proto v posledních dvou měsících roku soustředí právě na kontrolu sklepních kójí.

   Pokud policie zjistí pochybení nebo špatné zabezpečení domu, zanechá na dveřích informační štítek upozorňující na případné nebezpečí. Ve čtvrtek tak informovala televize Beskyd.

  Přidáno: 24.11.2011 l Zdroj: TV Beskyd l Foto: mepol Rožnov

 

 

  Rozhovor s Václavem Mikuškem ve Spektru

  V poslední době se v médiích roztočila kauza, v níž se propírá psychický stav místostarosty města Václava Mikuška. Věci došly dokonce tak daleko, že jsou zpochybňovány podepsané smlouvy a jím uzavřené sňatky. Požádali jsme tedy Václava Mikuška o pár slov k celé záležitosti.

Co říkáte na to, že se v poslední době často objevujete na první stránce Jalovce?

Kolegové mi říkali, že jsem se stal jejich favoritem. Já totiž Jalovec normálně nečtu, a upřímně řečeno, je mi docela jedno, co tam o mně píšou. Aby se takový plátek uživil, musí krmit své čtenáře senzacemi. A co si kdo o tom myslí, to já stejně nezměním..

Více ve čtrnáctideníku Spektrum Rožnovska

  Přidáno: 24.11.2011 l Zdroj: Spektrum Rožnovska
 

  Premiér Petr Nečas vyjádřil svou podporu v bojí proti otevření černouhelného dolu Frenštát

  Premiér Petr Nečas ve čtvrtek 24.11. přijal starosty z Beskyd.

  Premiér slíbil podporu v boji proti otevření černouhelného dolu Frenštát. Budoucnost regionu prý nespojuje s těžbou. Starostové tuto schůzku iniciovali kvůli svým obavám z nejnovějšího vývoje kolem dolu a z aktivit OKD. 

  Premiér nesouhlasí se samotnou těžbou ani s průzkumnou ražbou, uvedla starostka Rožnova Markéta Blínková pro TV Beskyd.

  Přidáno: 25.11.2011 l Zdroj: TV Beskyd

  Červenec 2011
  Městská policie aktualizovala seznam úseků kde provádí kontroly nejvyšší povolené rychlosti

  Seznam úseků naleznete ZDE

  Přidáno: 30.7.2011 l Zdroj: mepol Rožnov

 

 

  Starší zprávy

Skatepark: Studie a žádosti jsou vyřízené, chybí jen peníze    1.5.2009

Rožnov plánuje nové parkoviště u náměstí    9.7.2008

Tento rok si na koupališti opět beach volejbal nezahrajeme, bude nám hrát ale muzika.  21.5.2008

Kino Panorama se bude za pár let modernizovat na víceúčelové kulturní centrum

Areál Harcovny se promění v obytné, sportovní a prodejní centrum.

Jak to je a bylo se zimním stadionem.

Skatepark vyroste možná na Bučiskách.

In-line bruslaři radujte se! V roce 2009 by měla stezka projít rekonstrukcí.

 

Únor 09

Boj o byty pokračuje   10.2. 

Městská Policie se tento rok, rozhodně nenudila   8.2.

Leden 09

Prosinec 09

Další nehoda na křižovatce u Eroplánu   31.12.

Listopad 08

Celá kauza SVAZ se začne opět řešit 2.prosince   22.11.

  Dopravní nehoda u světelné křižovatky u Eroplánu   15.11.

Opilý řidič motocyklu nezvládl řízení a havaroval    3.11.

Městská policie slaví 15 let   2.11

Říjen 08

Hokejista Šotek je mimo ohrožení života   11.10.

Kostkovou cestu na ul. Palackého čeká rekonstrukce   1.10.

Areál Harcovny dostala opět Energoaqua, město tím přišlo ...   2.10.

Muž se zadusil zvratky   3.10.

Září 08

Zimní stadion zahajuje bruslení pro veřejnost   26.9.

Strážníci přistihli šest opilých dívek ve věku 15-16 let   15.9.

Srpen 08

Malý chlapec si udělal výlet bez maminky   28.8.

Policie k případu vyhrožování: Jelínek si to vymyslel   27.8.

III. Rožnovská olympiáda dětí a mládeže   26.8.

Co bude s Billbarem?   14.8.

"Rožnovka" tři dny nepojede   12.8.

První kruhový objezd bude na ulici 5.května   8.8.

Nálezce našel peněženku s falešnou pětistovkou   1.8.

Červenec 08

Městská policie nainstaluje jedenáctou kameru  31.7.

Rožnov chce zrušit pohotovost. Ve městě vznikne druhá záchranka  24.7.

Zastupitelé prošetřují Billovy podniky  23.7.

Krumpáčem rozbité Vychodilovo auto, policie případ odložila  12.7.

Rožnov plánuje nové parkoviště u náměstí  9.7.

Nová cyklostezka propojí obce rožnovského regionu  9.7.

MŠ 1.máje přivítala prázdniny  5.7.

Rožnov si půjčí další miliony, peníze se vrátí zpět říká Kubín  5.7.

Červen 08

MŠ 1. Máje se proměnila ve fotbalový stadion  30.6.

Vyhláška omezí popíjení alkoholu na veřejných místech  27.6.

Rožnovský park je kvůli vichřici až do odvolání uzavřen - Co vše způsobila vichřice  26.6. Aktualizováno  29.6.

Rožnov ovládne Mikušek nebo Kubín  26.6.

Freescale Polovodiče klesl zisk na 1,8 ...  22.6.

Kubín zůstává na svém postu  19.6.

Kaufland nebude  18.6.

Městská policie kontrolovala cyklisty  15.6.

Radnice ocenila pravidelné dárce krve  14.6.

Květen 08

7.ročník závodu všestrannosti  31.5.

Vedení radnice balí kufry  28.5.

SVAS mlčí, nájemníci žijí v nejistotě  24.5.

Tento rok si na koupališti opět beach volejbal...  21.5.

Elektroprojekta loni výrazně zvýšila zisk  15.5.

Městská policie vyhlásila motorkářům válku  14.5.

  Rudolf Bill uštval opilého řidiče  7.5.

Na motorkáře čeká v lesích policie  2.5.

Rožnov zřejmě přijde o miliony  1.5.

Duben 08

Silnice   Meziříčí - Hranice se na půl roku uzavře  25.4.

Radnice si chce půjčit dvaačtyřicet milionů   18.4.

Pracovník firmy chtěl odcizit materiál  7.4.

Bezdomovci chtěli rozebrat a prodat plot u nádraží  5.4.

Kriminalisté si posvítí na radnici  5.4.

Požár v přízemní garáži hotelu  4.4.

Městská Policie se účastnila armádního cvičení  2.4.

Spory v ODS pokračují  2.4.

Březen 08

Pokus o sebevraždu  29.3.

Cetelem Valašská rally 2008

Dopravní nehoda mezi Rožnovem a obcí Vidče

Rožnovský skanzen ovládlo velikonoční veselí

Areál Harcovny odkoupí společnost Energoaqua

SŠIEŘ nabízí bakalářské studium

Požár na Krytém Bazénu

Rožnovskou radnicí otřásá skandál

Rožnovská policie má novou moderní recepci

SŠIEŘ se zapojila do projektu "Tvorba a realizace vzdělávacích programů na SŠ Zlínského kraje"

Strážnice Městské policie obdržela odznak strážníka - specialisty v boji proti domácímu násilí

Silný vítr vyvracel stromy

Únor 08

V Rožnově bude ubývat bariér

Rožnov vrátí miliony

Spor o byty pokračuje

Rožnov má nové internetové stránky

Městská Policie dělá svou práci na jedničku

Leden 08

Městská Policie má novou službu

Chodník Tylovice,Hážovice

Padaly stromy

Lehká dopravní nehoda

Czech POINT (Úřad na dlani)


III. Zimní Olympiáda dětí a mládeže ČR

Olympiáda - Pátek

Olympiáda - Čtvrtek

Olympiáda - Středa

Olympiáda - Úterý

Olympiáda - Pondělí

Akce - Doprovodný program na náměstí

Novinky a nominovaní sportovci

III. Zimní Olympiáda dětí a mládeže ČR  Informace


Prosinec 07

Diskotéka "Freeško"

Lupič odnesl z čerpací stanice Benzina...

Sběrný dvůr se stěhuje

Stavební úpravy ulice Svazarmovská

Městská Policie bude působit i v Zubří

Stávka učitelů

Listopad 07

Na náměstí se začíná instalovat Vánoční výzdoba

Svatý Martin tento rok přijel na koni včas

Jak je to se sněhem a lyžováním

Kino bude mít v budoucnu nový kabát a plno novinek

Září 07

Děti mají nové hračky

Námětové cvičení

Co se chystá a plánuje

Zimní stadion v provozu pro veřejnost

Srpen 07

Dopravní nehoda ul. Sluneční

Červen

Bill byl odvolán z Rady města

Proměna skanzenu právě začala

Provizorní skatepark bude v Srpnu

Koupaliště bude mít nové atrakce

Květen

Změna nejvyšší dovolené rychlosti v obci

Dopravní nehoda

Březen

Dopravní nehoda

Filmový festival JEDEN SVĚT 07

Pokus o sebevraždu na SZePřŠ

 

 

       

Vyhledávání v Rožnov DNES       

Rož

 

 

 

Zajímavosti  Události  Dotazy a další pište na: rprinfo@email.cz      Tv Program     Rádio     Čas     O nás   Veškeré zde uvedené informace jsou pouze informačního charakteru a proto nemusí souhlasit se skutečností.

MALU 2006 - 2015 (M00)